Vasile Valentina-„Claudiu Dumitrache este o alternativă a timpului prezent.” – recenzie pentru „Boemia unui Mort”

Boemia unui Mort ne convinge că tinerii ies din tipare și că tânărul Claudiu Dumitrache este o alternativă a timpului prezent. Trăiește pentru acum, iubește pentru acum și nu condiționează. Acestea sunt niște valori care străbat că un fior și că un vin roșu, întreagă declarație lirică a acestui suflet năpăstuit de iubire, disperare, așteptare și trădare.  

Claudiu Dumitrache este un neosimbolist al timpului actual. Întreaga lui opera, este plină de simboluri. De asemenea, lumea este o coordonată pentru tânărul poet: să putem visa, dar să putem iarta. Acestea sunt niște adevăruri ale timpule prezent pe care ar trebui să ne construim cunoștințele, să ne reconsiderăm prieteniile, să întindem o mâna, să ajutăm și să spunem „mulțumesc” sau „iartă-mă”. Dar câți dintre noi mai fac lucrurile acestea?

Suntem într-o lume a non-valorilor, a echivocului, a absurdului, a lipsei de respect și de recunoștință. Nu nu le mai avem. Această alternanța între alb și negru, între bine și rău, ne învață că viața trebuie trăită cu deziluzii, dar și cu speranțe. 


Viața este pentru Claudiu, de culoarea violet . Aici, îl putem identifica cu poezia lui George Bacovia, care a plâns pe violet, mai înainte ca și Macedonski să plângă pe violet. „…Sufletul mi-e violet / Cât am iubit / Cât am visat / M-am scufundat…”
C. Dumitrache este profetic și dăruiește o iubire totală.


Iată un tânăr de 20 de ani,care ne aduce în paginile lucrărilor lui, o revelație – revelația tânărului care e ancorat în viață de adevăr, care vrea să iubească, care vrea în fiecare zi să ridice altare de mulțumire pentru că trăiește, pentru că știe să mângâie cuvintele, pentru că știe să asculte notele și pentru că iubește oamenii. 


Claudiu Dumitrache, este un poet al astrelor și al infinitului, aducându-ne aminte de Eminescu.

M. Eminescu străbătea spațiile Luceafărului, Claudiu străbate spațiile unui alt demiurg – inelul lui Saturn. În poezia „Danseaza-mă pe inelul lui Saturn” , putem identifica valori naționale și universale, coordonate ale permanențelor românești și filozofice, iar toate acestea se ragasesc în tot volumul de versuri „Boemia unui Mort” care este o viață, o trăire și o credință. 

Recenzie asupra „Boamia unui Mort” de prof. scriitor Vasile Valentina, 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.